Zamanın çivisi çıkmış

Hamlet'e "time is out of joint" dedirtir Shakespeare. Türkçe'ye birkaç şekilde aktarılmış. "Dünyanın çivisi çıkmış","dünya çığırından çıkmış","zaman çığırından çıkmış" ve "zamanın çivisi çıkmış." Bence en güzeli "zamanın çivisi çıkmış."

Şöyle tanrı gözüyle tarihe bakabilme şansımız olsaydı, sanırım insanlığın en karanlık zamanlarında yaşadığımızı görürdük.
Herhalde son yüzyılda insanın kendi cinsine, diğer canlı türlerine ve de bir bütün olarak doğaya verdiği zarar önceki zamanlardaki zararın toplamından fazladır. Aynı zamanda insan, tarihinin en vahşi halini de yaşıyor. Şu an dünyanın bütün dengesini bozup ve kim bilir belki de onu güneş sisteminden silebilecek güce sahiptir.

Peki bu denli bir güce sahip insan ne yapıyor? Dünyanın her köşesinde kendi cinsini boğazlamakla meşgul. Öldürüyor, işkence ediyor, açlığa mahkum ediyor, susuz bırakıyor, hapislerde çürütüyor, yaşadığına bin pişman ediyor, ölüsüne rahat vermiyor...Kısacası tarih boyunca içinde biriktirdği tüm vahşiliği ve barbarlığı uygulamaya koyuyor. Üstelik bu barbarlık ve vahşilikten bütün canlı-cansız varlıklar da payını alıyor.

Evet insan aklını kullanarak canlı piramidinin zirvesine çıkmıştır ve doğaya hükmediyor, veya hükmettiğini sanıyor. Ama sanırım insan o zirveden uçurumun dibine öyle bir çakılmıştır ki son yüzyıldır o uçurumun dibindeki ölüsünden kokular yükseliyor.

İşte tam da o ölü kokusudur bize "zamanın çivisi çıkmış" dedirten.

Yorumlar